субота, 26. март 2016.

Prvi koraci u sadnji Palownija

PAULOWNIJA  9501

-Moj nacin sadnje u PVC kontejnerima


 -Potrebno je izbusiti dno PVC cinije,kako bi se obezbedila drenaza viska vode od zalivanja.


 -To mozemo uraditi prosecanjem sa skalperom ili busenjem veceg broja rupa sa iglom.



 -Drugi PVC kontejner,jednu njegovu polovinu, mozemo iskoristiti kao posudu za prikupljanje viska vode.
-Na dno postavimo distacer,kako se posude ne bi zalepile,u mom slucaju sam iskoristio stapice od stiropora, al moze posluziti bilo sta,sto imate pri ruci.



 -Potom u nju postavljamo predhodni PVC kontejner za sadnju Paulownija.



 -Naspemo zemlju u visini 3-4 cm ,rastresitu i poravnatu.



 -Paulownija nije narocito zahtevna,sto se tice zemljista. Moze se koristiti i obicna bastenska zemlja,koja je predhodno sterilisana, na nacin pecenja u relni na 300`c,ali zbog malog troska kupovine gotove smese zemlje za cvece,toliko rada sa obicnom zemljom nije isplativo. 

-Mozete koristiti bilo koju zemlju za sadnju  cveca.



 -Rukama dobro usitnimo zemlju i BLAGO poravnamo ,tako da visina u posudi bude 3-4 cm.



 -Paulownija se UVEK sadi tako sto se seme posipa po povrsini zemljista, NIKAKO ga nemojte prekrivati zemljom. U ovakav kontejner se moze posaditi do 200 semenki,ne vise od toga. Razlog je taj sto posle nicanja,ako je posadjeno gusce, nije moguce presaditi biljke,a da se vadjenjem ne ostete susedne biljkice, i tako drasticno smanji uspesnost sadnje.



 -Potom prskalicom-fajtalica zalijemo preko semena. Uraditi to blago jer seme Paulownije je veoma leprsavo i lagano kao pepeo,pa bi ga svaka mala promaja lako rasprsila van kontejnera. 



 -Kad se prvi put natopi vodom,seme se zalepi za zemlju ,sto drasticno olaksava dalje zalivanje.


 -Zalivamo do momenta dok voda ne procuri u donji kontejner-tacnu.



 -Poklopac PVC-cinije koristimo kao prekrivac rasadnika,kako ne bi morali da stavljamo najlon preko rasadnika. On sluzi da zadrzi vlaznost u okviru rasdnika,kao i temperaturu zemljista. 

-Nije ga potrebno skroz zaklapati,sto nam olaksava zalivanje.



 -Potom je potrebno rasadnik izloziti vestackom svetlu. 

-Sijalica min-11w od 6500kel.-koja imitira belu svetlost  sunca.



 -Uslovi za nicanje Paulownije su: 

-Vlaznost.............seme mora biti uvek vlazno,redovno ga fajtati vodom,kako ne bi se zemlja osusila. Ako preterate u zalivanju,pojavice se mahovina na zemljistu,sto moze smanjiti procenat klijavosti. U tom slucaju drzati koji dan otvoren kontejner ,kako bi se vlaznost smanjila i neutralisale alge i lisajevi.

-Temperatura.........optimalna temperatura rasdnika je 27`c,koja vam obezbedjuje max.klijavost u periodu od 12 dana. Smanjenjem temperature seme ce proklijati 18-20 dana od sadnje.

-Svetlost........bez dovoljno svetla,seme ce istrunuti u vlazi kontejnera, sto je svatlost jaca vreme  potrebno za klijanje je manje i biljke bolje napreduju !



-NE koristiti nikakvu prehranu ili djubrivo !!! 

-U ovom periodu biljke su izuzetno nezne i osetljive,tako da bi ih svako dubrenje sprzilo i unistilo. Tek kad se rasade u zasebne casice i porastu 10cm,moze se koristiti djubrenje i prehrana.

Нема коментара:

Постави коментар