уторак, 22. март 2016.

Sadnja Paulownije iz semena

-Paulownija, Cudesno drvo, Carsko drvo,Pavlovo drvo....  (Scrophulariaceae),....

-Mnogo textova na net-u navodi "cudesna" svojstva ovog drveta, "gomilu" pozitivnih stvari bla,bla,itd.
-Jedni hvale njegova svojstva i dizu ih u nebesa,dok drugi kude i nazivaju zabludom,a o vrstama Palownija i njenim sortama,diskusije se zagrevaju do usijanja.
-Primetno je i mnogo onih koji bi , u celoj prici o Palownijama, da usicare korist za sebe,prodajom semena,sadnica,reznica itd.

-Kako izdatak nije od nekog znacaja,za mene, resih da se oprobam u vrtlarstvu iako licno znaje iz te oblasti bas i ne smatram svojom strucnoscu.

-Sve u svemu,odlucih se za sadnju iz semena Paulownije.
-Kad je bal-nek je maskebal....porucih semena svih meni na trzistu dostupnih semena Paulownije: 

-Tementosa
-Shan Tong
-Elongata
-Z3
-9501
-9503
-I igra moze da pocne:

-Plasticna cinija,sa izbusenim dnom,prekrivena pvc-folijom, sa 5cm zemlje za cvece. Seme je samo prosuto po povrsini i doblo zaliveno mlakom vodom.

-Napravio sam od 5 tabli stiropora 3cmm sanduk,kao rasadnik za Paulownije.
-Vestacko svetlo 6500kel -10w Led ili stedna sijalica 18w istih karakteristika (sa njom sam dobio bolje rezultate u brzini nicanja).
-I biljkice su nikle:
-Kad su listici na biljkama dostigli velicinu nokta na palcu,treba ih presaditi u zasebne case.
-Kasnije sam dosao na ideju da koristim pvc-cinije sa poklopcom i nasutom zemljom u visini 3-4cmm, sto se meni pokazalo kao idealno.
-Bitno je seme prosuti na zemlju tako da bude retko posejano,kako bi nam posle bilo lakse da pincetom vadimo biljke sa busenom zemlje,prilikom presadjivanja u casice. Ako ih gusto posejemo tesko da ce mo izvaditi jednu biljku,a da ne povredimo susednu.
-Kad ih sve presadimo u casice i dalje ih drzimo u stiroporskom rasadniku narednih mesec dana,vodeci brigu da ih jednom dnevno ,redovno, zalivamo mlakom vodom,bez prskanja po liscu,samo u koren biljke.
-U ovoj fazi pozeljno je da im obezbedimo blago provetravanje (kuler od compa) i da temperatura bude u sobnim uslovima 18-22`c.
-Kad dostignu visinu od 10cm, mozemo ih izvaditi iz rasadnika i postaviti negde do prozora ,kako bi dobijale i suncevu svetlost,ali i dalje da budu obasjane opisanom sijalicom 24h.
-U ovoj fazi ih mozemo zalivati i nekim od vodorastopivih djubriva ili Slavolom-za razvoj korenovog sistema, ali samo 1-2 puta nedeljno,dok svakodnevo zalivamo mlakom vodom,1-2 puta dnevno.
-Ako su biljke tanke i visoke,treba ih zalivati samo Slavolom,da im stabljika odeblja i porastu siri listovi.
-Ako je biljka mala i nabijena,treba je zalivati samo vodotopivim djubrivom 14-11-25 za cvece.




-Zakljucak:
-Relativno je lako odgajiti biljku i u kucnim uslovima uz malo truda i srestava.
-Krajem Aprila, kad se vreme stabilizuje, a temperatura nocu ne pada ispod 10`c,treba ih izneti napolje na neko mesto koje je u hladovini,kako bi se privikle na dnevnu svetlost u potpunosti.
-Krajem Maja ide sadnja u bastu ili polje.

-Nastavice se....

Нема коментара:

Постави коментар